si le-a zis Iisus sa lase tot si sa vina cu El. si doi pescari, Petru si Andrei, l-au urmat. ma intreb de ce primul chemat n-a fost un oier sau un zidar. sau un rabbi. acum, cei doi frati pescari, oare ce faceau cand au auzit chemarea? doi intr-o barca, dadeau la peste. aveau si rame intr-un castron de lut. invelit intr-o carpa, pranzul, paine si branza. pescarii din vremea aia prindeau frumos pestele, il duceau acasa la consoarta sa-l curete de solzi si sa-l usureze de icre si de matze, si dupa aia il mancau perpelit in faina si marinat in mujdei, impartind si la plozi. pestii mici erau pentru plozi. parca il vad pe Andrei simtind undita zbatandu-se si cum prinde firul pana ii intra in carne, asa de mare si de greu era pestele prins. vine Iisus pe mal si striga la el: Andrei, haide acum. pestele, jumate in aer, e mare cat un rechin, ar hrani juma de sat la cina. Andrei ii arunca undita lui Petru, cu gandurile injumatatite si ele – ca vrea si pestele, si pe Iisus. dar Petru zice: nu, ca m-a chemat si pe mine, aruncam pestele la loc in mare.

si uite asa as putea incaleca pe-o sa ca sa fi spus povestea care este despre cum a aparut pe lume nu doar primul apostol, ci si primul pescar practicant de catch and release. dar nu incalec, ca mi-a fugit calul cu alta poveste. imaginati-va un oier care arunca din turma mieii, ca-s prea mici, cer migala la macelarie. sau un zidar care mai darama dintre case, ca-s prea multe pe pamant. imaginati-va un rabbi in timpul ceremoniei de circumcizie ca doar infige cutitul in surplusul de piele si nu termina treaba. imaginati-va un extraterestru aruncand o undita extraterestra pe planeta asta si agatand cu ea un pui de om. si imaginati-va bine de tot cum ii da drumul sa cada inapoi pe pamant, cu beregata sfasiata de carlig.

catch and release nu e sport, e o crima de plictisiti fara imaginatie care cred sincer ca trebuie sa ranesti mai intai, ca sa ai ce salva dupa aceea, aruncand la loc. la fel ca si vanatoarea de amuzament. va conjur, faceti-i prazii onoarea de a o manca la cina. sau lasati-o unde este, asa cum este.

Reclame